В традицията на един от най-светлите семейни празници, а именно Бъдни

...
В традицията на един от най-светлите семейни празници, а именно Бъдни
Коментари Харесай

Примерни постни ястия за Бъдни вечер и какво трябва да имате на масатa задължително, ако искате пари, здраве и късмет


В традицията на един от най-светлите фамилни празници, а точно Бъдни вечер, се крие доста символика и смисъл, даже в броя на ястията. Всеки един предмет, подложен на трапезата, крие своето благопожелание за плодородна и щастлива Нова година.

В тази публикация ще ви споделя както няколко от обичаните постни предписания на моето семейство, по този начин и тайния смисъл зад всяко едно от тях.

Традицията повелява ястията на трапезата да бъдат девет – колкото месеца трае бременността на дамата, макар че в някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото месеца има в годината или седем – колкото са дните в седмицата. Медът  на масата символизира сладкия живот.

Лук  се поставя, с цел да са доста парцелите, като люспите му.

Чесънът пази от зли сили. Поверието даже гласи, че скилидка чесън би трябвало да се носи през цялата година срещу уроки.

Житото, като най-важната храна за българите, също би трябвало да откри своето място на масата, даже единствено като стилна декорация, която да добавя ястията на трапезата. За изобилие се поставят семки: тиквени, слънчогледови, а също по този начин и доста ядки.

По орехите се гадае за здраве и шанс, в случай че ядката е хубава, заболяванията ще бъдат надалеч от вас и домът ви ще е цялостен, гнила ли е – чакайте неприятности. Плодовете, елховите клончета и свещите освен ще украсят, само че и ще придадат топлота и уют на масата. Напълнете кана с алено вино!

Вечерята би трябвало да стартира рано, тъй като най-хубавата част от празника е събирането на фамилията и прекарването на време дружно. Основният детайл на трапезата е питата.

Поверието изисква да е домашно приготвена, като алегорично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – знак на плодородието. В нея се замесва пара, с цел да покаже кой ще е късметлията през годината. Вместо пара в някои краища на България пъхат и дрян за здраве.

Ястията би трябвало да са постни, само че не и комплицирани.

Ще ви предложим любими и лесни предписания за Бъдни вечер.

Содена питка с паричка:

Необходими артикули:

- към 4 ч.ч. брашно

- 1 ч.л. сол

- 1 ч.л. сода за самун

- 1 с.л. оцет

- 3-4 с.л. олио

- вода

Начин на подготвяне:

Започнете с пресяване на брашното и в подобаваща купа направете кладенче в средата. В кладенчето прибавете олиото, авансово смесената с оцет сода, солта и колкото е належащо хладка вода, с цел да се замеси тесто. Преди последното омесване сложете в тестото паричка и разстелете и оформете питка в намазана тавичка. Намажете питката с олио, надупчете я с вилица и я изпечете в загрята умерено фурна на 180 градуса. След като я извадите, когато стане златиста, и когато забита в питката съчка за зъби излезе чиста, я напръскайте с вода и завийте с забрадка.

 

Сушени чушки с фасул:

Необходими артикули

- 1 връзка сушени чушки - 1 ч.ч. фасул - 1 глава лук - 1 морков - парче целина - 4-5 скилидки чесън - чубрица - девесил - червен пипер - сол - растителна лой

 

Начин на подготвяне:

Потопете, за малко, чушките в съвсем вряла вода, с цел да омекнат. Сварете боба в подсолена вода. В съд запържете ситно нарязаните зеленчуци и прибавете сварения фасул. Разбъркайте и по избор намачкайте една част от сместа, с цел да останат цели зърна фасул. Махнете сместа от огъня и прибавете подправките. Чушките се пълнят и пекат в тава намазана с растителна лой и малко вода.

Постни сърми: Необходими артикули: - 500 гр. ориз - зелеви или лозови листа - 1 глава лук - червен пипер, черен пипер, джоджен, сол на усет

Начин на подготвяне:

Запържете ориза с лука и аления пипер. Сложете малко джоджен и черен пипер. Поставете на дъното на тенджера по-големите листа, с цел да не загорят сърмите. Завийте сърми и варете до момента в който са подготвени.

Лесна саралия: Необходими артикули: - 1 пакет кори за баница - 1 пакет масло (около 125 гр.) - 1,5 чаша орехови ядки

За сиропа: - 1 пакетче ванилия - 3 ч.ч. захар - 2 ч.ч. вода

Начин на подготвяне: Разделете на две корите от 1 пакет. Поръсете едната половина кори от горната страна с 1/3 от маслото, което авансово сте разтопили и 1/2 от едро смлените орехи. Навийте на руло. Направете същото и с втората половина кори. Рулата нарежете на едри хапки по 2-3 см., които поставете обърнати отвесно в намазана тавичка. Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Запечете саралиите в умерена фурна, загрята на 180 градуса, за към 20-25 минути – до зарозовяване. След като изстинат в тавичката излейте топъл захарен сироп, за който се смесват захарта, вряща вода и ванилията. Оставете да изстине. Поднесете по избор гарнирано със сметана или сладолед.

 
Девет постни ястия за Бъдни вечер (рецепти)
Най-важното за празничното меню на Бъдни вечер е храната да е в обилие - с цел да бъде сполучлива идната година. Ястията би трябвало да са 7, 9 или 11 - нечетен брой. Друго значимо изискване е, всичко да бъде постно - месните ястия остават за Коледа. Българските обичайни ястия за трапезата за Бъдни вечер са сарми, бобена салата, печен фасул или яхния, пълнени чушки, орехови разядки, туршии, жито, ошав, тиквеник. Освен това се поставят и мед, ядки (най-често орехи), многообразие от плодове, вино, чесън, поучават от zajenata.bg.

Содена питка

2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода за самун, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио, паричка и върбова клонка
Как да я приготвите:
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят солта и олиото и при постепенно прибавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се слагат паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за декорация. С вилица се набожда цялата питка, с цел да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст от горната страна върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с забрадка, с цел да омекне.
* На който се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за фамилията, а клонката е за здраве и благодат.

Пълнени чушки с фасул
500 г фасул, към 12 бр. сухи чушки, 2 глави лук, 1 филиз праз, олио, джоджен, чубрица, дафинов лист, сол, червен пипер
Как да ги приготвим
Бобът се накисва една нощ авансово. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания фасул, подправките (джоджен, чубрица, дафинов лист, сол и черен пипер). В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената примес, само че без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.

Сарми с кисело зеле и ориз

1 бр. кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 ч.ч. (100 мл) олио, 200 г ориз, сол, черен пипер, чубрица

Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на усет и се смъква от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, подреждат се компактно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с останки от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е доста кисел, се разрежда с вода), притискат се с паница и се варят 1 час на спокоен огън.

Бобена супа
300-400 г зрял боб, 1-2 глави кромид лук, 5-6 бр. печени чушки, 2 бр. домати, сол,
магданоз, копър, джоджен

Фасулът се измива и накисва във вода за 10-12 часа. Излива се водата, в която е киснал фасула и се изплаква. Залива се с вода и се поставя да ври. Като се посвари фасула се посолява, прибавят се по-късно нарязаните лук, чушки и домати и се оставя да ври до цялостното сваряване на фасула. Преди свалянето от огъня се поставят подправките.

Ошав

500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар

Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за към 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто решето и с нея още веднъж се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, до момента в който изстине, след което се поставя в бездънен стъклен или порцеланов съд.

Тиквеник
800 г брашно, 1 ч.л. сол,

За плънката: 1 кг тиква, 300 г захар, 1 ч.ч. орехови ядки, 150 мл олио, канела

Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва приблизително меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и по-късно се разделя на топчета, колкото огромно яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се подреждат в тавата във тип на охлюв. Пече се до зачервяване.

Тракийска орехова разядка

1 ч.ч. (200 г) орехови ядки, скилидките от 2 чесън, сол

Ореховите ядки се счукват дружно с почистения и обелен чесън и сол, заливат се с гореща вода (да се получи приблизително гъста каша) и се разрушават до побеляване. Сместа се изсипва в купичка и се сервира с топла пита.

Баница с ябълки

500 г фини кори за баница, 3/4 ч.ч. олио, 100 г захар, 1 ч.ч. орехови ядки, 500 г ябълки, 3 с.л. галета, 1 ч.л. канела

Всяка кора се напръсква с олио, сгъва се на две и още веднъж се маже с олио. Върху нея се поставя част от плънката, приготвена от обелените и настъргани ябълки, галетата, счуканите орехи, захарта и канелата. Плънката се слага на 3 см от краищата на кората, които се завиват във вътрешността. След това кората се навива на хлабаво руло. Оформените 6 рула се подреждат в намазана с олио тавичка. Пекат се в умерена фурна до зачервяване. Поднасят се, поръсени с пудра захар.

Зимна салата

1 ч.ч. сварен фасул, 2-3 бр. кисели краставички, 1/2 бр. кисела зелка, 2-3 бр. картофи, 3-4 с.л. олио, 2-3 с.л. оцет, 1-2 глави лук
Бобът се намачква с вилица, а сварените картофи, краставичките и зелката се нарязват на ситно, лукът се нарязва на филийки. Всичко се разбърква доста добре и се овкусява.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР